Rade Vujisic

_________________________________________________________

Go to content

Neven vene kraj vode studene

"Jezik je hranitelj naroda. Dokle god zivi jezik, dokle ga ljubimo i postujemo, njime govorimo i pisemo prociscavamo ga, umnozavamo ga, i ukrasavamo, dotle zivi u narodu; moze se medju sobom sporazumijevati i umno sajedinjavati; preliva se u drugi ne propada" – govorio je Vuk Stefanovic Karadzic.
Nasu jezicku riznicu narodnog blaga cini i biser lirskih narodnih pjesama sto ih je sakupio i sada objavljuje Rade Vujisic. One su odsjaj vremena zivota, duhovno jedinstvo – nase kolektivno pamcenje. Znajuci vrijednost narodnog stvaralastva njegov udio u nasoj kulturnoj bastini i kulturi, Rade Vujisic je godinama priljezno biljezio lirske narodne pjesme i tako uspio da ih sacuva od zaborava. On je pjesme sakupljao na terenima oko Mojkovca, Kolasina, na Durmitoru, Sinjajevini, Komovima, Goliji, u Donjoj i Gornjoj Moraci, Rovcima, ali i u drugim krajevima Crne Gore uvijek imajuci istancan sluh za raznovrsne prilive ili lirske treptaje. Rijec je o narodnim biserima koji sijaju neporocivim sjajem a, istovremeno, su nepresusno nadahnuce. Ovaj vrijedni sakupljac naseg narodnog blaga objedinjuje ne samo nase narodne pjesme nego i pripovjetke, zagonetke, anegdote i izreke a sve to ima dragocjen znacaj za potpunije istrazivanje i puno razumjevanje naseg narodnog stvaralastva. Ova knjiga svejdoci da je narodno vrelo nepresusno i da on i danas bije zivotnim radostima.

Knjiga Rade Vujisica u PDF

Slagao je Rade Vujisic slovo po slovo, stih po stih mnoge price i anegdote objavljujuci ih u brojnim novinama, listovima i casopisima ali i zbornicima namijenjenim novim prilozima narodnog stvaralastva. Crna Gora nije oskudijevala u usmenom narodnom knjizevnom stvaralastvu. Nije oskudijevala ni u sakupljacima. Rade Vujisic medju njima zauzima znacajno mjesto. Pjesme koje je Rade Vujisic objedinio u ovu knjigu nose odbljeske ljepote djevojacke, zov mladosti i tugu nad prolaznoscu. Obeljezava ih mladalacka zudnja i vedrina ali i sjeta. Uglavnom su ispjevane u osmercu te su podesne za pjevanje. Za svaku je pohvalu rad Rada Vujisica. Vremena narodne usmene knjizevnosti su na izmaku a ono sto je on skupio govori da se jos uijvek ima sta i cuti i zabiljeziti. On objavljuje niz do sada nepoznatih pjesama, sto ce kod citalaca pojacati znatizelju i sacuvati ih od zaborava. Stoga nam se cini da ce knjiga Rada Vujisica i kod znalaca narodnog stvaralastva i kod radozlalih citalaca pobuditi izuzetnu paznju, a, bice od ogromnog znacaja za istrazivace narodnih pjesama.

Ratko Deletic


Rade Vujisic

Back to content | Back to main menu