Rade Vujisic


Go to content

Riječ mi se ne čula

Napisati predgovor za ovih nekoliko priloga koje sadrzi ova zbirka ne znaci nista drugo nego predstaviti dio zivota ljudi iz nasih krajeva koji su sudbinski vezani da skapavaju tu gdje su. Reci kako su zivjeli, kako su se mucili, sretali sa dobrima i zlima, sta su im bile zivotne preokupacije, koliko su uspjevali da ih podrede svojim svakodnevicama. Sta im je pomagalo da se lakse nose sa problemima.
Da bi, tako, dan za danom, breme za bremenom, zadovoljstvo za zadovoljstvom, veselje za veseljem nosili. Uz to, prihvatili su sve ono sto je bilo neminovno. Pomiriti se sudbinom nositi njom kao nesto sa cim se covjek mora boriti. Sve sto je tesko su pretapali u sale, komedije, intrige, peckavice. Pravili sebi zabavu, olaksavali licni zivot.
Ove price i dosjetke govore o nasem mentalitetu, o nasoj prirodi, jednom recju, zigosu i hvale zivot. Kazuju, izmedju ostalog o proslosti. Nastale su na izvoru jezika, iz nase naravi i ne mogu biti zaboravljene jer su dio nas samih i dio naseg mentaliteta i trajanja. Price su sadrzajne, lako citljive i prihvatljive za svkoga iole pismenog covjeka koji zeli da se malo opusti od svakodnevice i dosade. Na kraju Evo ih citaocu koji je u prilici da ih procita pa i neka donese sud o njima. Bice onako kako ih on ocijeni.Rade Vujisic

Back to content | Back to main menu